phone-icon031 799 321

 

Masaža ni razkošje. Je pot do bolj zdravega in bolj srečnega življenja.

Dotik je prvi čut, ki ga zaznavamo, saj ga razvijemo že v maternici. Je prvi način komuniciranja med nami in drugimi oziroma, natančneje, mamo. Z njim čutimo njeno toplino, čutimo naklonjenost, ljubezen in varnost. Čeprav se doživljanje dotika po rojstvu in še zlasti med odraščanjem spremeni, naj je prijeten dotik vedno ljub in drag.

Masaža je specifična oblika dotikanja, ki je sistematično zasnovana in ima terapevtski učinek. V nas zaradi povezave s prijetnimi spomini vzbuja ugodje, ki vodi k izboljšanju počutja in sprostitvi, prav tako pa nas lahko odlično poživi. Od tega, za kakšno obliko masaže se odločimo, je odvisno, ali bomo po njej umirjeni in zaspani, ali polni živahnosti in pripravljeni na maraton ali kakršne koli druge podvige.

Masaža ima fizične, čustvene, mentalne in celo duhovne učinke. Na fizični ravni sprošča telo, pomirja živčni sistem, znižuje krvni utrip, umirja dihanje, znižuje krvni tlak, blaži glavobole, sprošča utrujene, poškodovane in boleče mišice, razteza vezno tkivo sklepov, izboljšuje mišični tonus, odpravlja mišične krče, preganja utrujenost, zmanjšuje kronične bolečine, zvišuje število rdečih krvnih celic, odpravlja nespečnost, izboljša prekrvavitev ter pretok limfne tekočine, izboljša gibljivost, izboljša metabolizem in pospeši izločanje toksinov, spodbuja izločanje endorfinov, zmanjšuje otekanje, izboljšuje polt. Masaža lahko deluje zdravilno, saj pospeši zdravljenje po poškodbah in okrevanje po boleznih, prav tako pa izboljšuje imunski sistem.

Različne vrste masaže na čustvenem področju zmanjšujejo anksioznost, izboljšujejo samopodobo, pomagajo izboljšati počutje, spodbujajo pozitivno naravnanost. S pomočjo masaže se lahko upiramo neizprosnemu navalu pritiskov v sodobni družbi. Masaža je lahko pot k samoodkritju, saj pripomore, da se zavemo telesa kot celote.

Masaža na mentalnem področju odpravlja umski stres, skrbi za kakovosten spanec, izboljšuje osredotočenost in jasno mišljenje ter izboljšuje produktivnost.

Skoraj polovica ljudi se za masažo odloči iz zdravstvenih razlogov, predvsem zaradi odpravljanja bolečin, tretjina zaradi sprostitve in zmanjševanja stresa, le petnajst odstotkov pa zaradi "razvajanja", ki prinaša ugodje. A ko masažo izkusijo in občutijo blagodejnost dotika, se vračajo prav zaradi njega – vsi drugi pozitivni učinki pa so dodaten bonus.

Kako se pripraviti na masaže?
Tik pred masažo ne jejte. Na pot se odpravite pravočasno, saj hitenje preprečuje dobro sproščanje med terapijo. Če ste alergični na kakršna koli olja ali losjone, o tem obvestite terapevta, prav tako ga vedno seznanite, če prinese masaža kakršne koli neprijetne občutke. Če se po masaži počutite preveč lahkotno ali se vam celo nekoliko vrti, z mize ne stanite takoj, predvsem pa po masaži pijte dovolj vode.

Tako kot je dotik prvi čut, ki ga razvijemo, je pogosto tudi zadnji, ki prične bledeti. V koži imamo preko pet milijonov receptorjev za dotik, zgolj v vsaki prstni blazinici po tri tisoč, zato moči dotika ne gre podcenjevati. Potrebno je prisluhniti svojemu telesu in si priznati, da je tisto, kar nam prija (četudi razloga ne poznamo), običajno prav tisto, kar je pravšnje za dobro počutje in zdravo življenje.

 

 

Bookmark and Share
© 2017 Hiša masaž, terapij in vadb To-Me. All rights reserved | Izdelava spletnih strani Tomyco d.o.o.